Hartveilig Zwijndrecht 27/03

Op 27 maart 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Hartveilig Zwijndrecht

De website van het Rode Kruis leert ons dat elke dag bijna 30 mensen in ons land een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Meest confronterend hierbij zijn ongetwijfeld de geregelde meldingen van veelal jonge slachtoffers bij sportactiviteiten, al veroorzaakt uiteraard elk voorval onnoemelijk leed bij de nabestaanden. 

Nochtans heeft een slachtoffer tot 70 % kans om te overleven wanneer het binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot toegediend krijgt met een zogenaamde Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED. 

Het Rode Kruis stelt vast dat er in Vlaanderen nog veel te weinig mensen zijn die kunnen reanimeren, en dat er tegelijk een te beperkte beschikbaarheid is van publiek toegankelijke AED’s. 

Nochtans bepaalt het KB van  21.04.2007 dat ook niet-professionele gebruikers een AED kunnen gebruiken. Het toestel is volkomen veilig, begeleid de gebruiker bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is. 

De American Heart Association beveelt aan om een AED te plaatsen binnen een afstand van 6 minuten. Aangezien er ongeveer een minuut tijd zit tussen het aanbrengen van de AED en de eerste schok, blijven er 5 minuten over om de AED tot bij het slachtoffer te krijgen. In het ideale geval is een AED beschikbaar op een afstand van minder dan 3 minuten.

Het Rode Kruis lanceerde daarom het project ‘Steden en Gemeenten Hartveilig’ dat zich ondermeer baseert op de aanbevelingen van de Europese Reanimatieraad (ERC) om AED’s te plaatsen op openbare plaatsen. Ook de Belgische Cardiologische Liga raadt de plaatsing van AED’s op openbare plaatsen aan en de Belgische overheid erkent het nut. Dankzij een Koninklijk Besluit mag iedereen een AED gebruiken bij de reanimatie. 

In onze gemeente is enkel in het Ontmoetingscentrum Waaigat een AED beschikbaar, een toestel dat eind 2010 aan het Waaigat werd geschonken door de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra vzw (VVC). De aanwezigheid van dit toestel is echter weinigen bekend, en de beschikbaarheid beperkt omdat het enkel bereikbaar is tijdens de openingsuren van het Waaigat. 

Het project ‘Steden en Gemeenten Hartveilig’ omvat een omvangrijk en gedetailleerd samenwerkingsproject tussen het Rode Kruis en het gemeentebestuur, waarbij op professionele wijze een globaal plan wordt uitgewerkt voor de realisatie van het Hartveilig-project in de gemeente.

Naast de aanwezigheid van AED’s op openbare plaatsen vormen ook bedrijven, scholen en sportclubs specifieke doelgroepen voor de beschikbaarheid van AED’s.

Onze N-VA-fractie is van mening dat het gemeentebestuur het aan haar inwoners verplicht is om in te stappen in het project ‘Hartveilige gemeente’ van het Rode Kruis. Vele gemeenten in Vlaanderen gingen ons reeds voor.

 

Om dit project met kans op succes te realiseren lijkt het ons noodzakelijk om onder leiding van de lokale Gezondheidsraad een projectteam ‘Hartveilig Zwijndrecht’ op te richten met alle betrokkenen bij dit project : de projectmanager ‘Hartveilig’ van het Rode Kruis-Vlaanderen, een afgevaardigde van het lokale Rode Kruis, lokale artsen, afgevaardigden van brandweer, politie, OCMW, sportdienst, scholen, enz. 

Dit projectteam heeft tot taak om op korte termijn een gefaseerd en gebudgetteerd meerjarenproject uit te werken met het oog op plaatsing van AED’s, en opleidingen te organiseren zowel voor specifieke doelgroepen (bedrijven, scholen, sportclubs, …) als voor het brede publiek.

Onze N-VA-fractie vraagt de gemeenteraad principieel te beslissen tot de uitbouw van het project “Hartveilig Zwijndrecht”, en het schepencollege opdracht te geven om in overleg met en onder leiding van de lokale Gezondheidsraad een projectteam op te starten dat tot taak heeft op korte termijn een gefaseerd en gebudgetteerd meerjarenproject uit te werken voor de plaatsing van AED’s en de organisatie van opleidingen voor het gebruik ervan.

____________________________________________________

 

Openbaar vervoer – halte ter hoogte van het kruispunt Krijgsbaan-Kruibeeksesteenweg-Oude Heirbaan

Bij de heraanleg van de N419-Krijgsbaan en de Kruibeeksesteenweg verdween de bushalte aan de Kruibeeksesteenweg, tegenover de Oude Heirbaan.

Hoewel het geen druk gebruikte halte was omwille van de ligging buiten de woonzone had deze halte toch zijn nut. 

In de eerste plaats vonden de bewoners van het gedeelte Krijgsbaan, tussen de Kruibeeksesteenweg en de E17, hier een halte die beantwoordt aan de eisen die door het Vlaamse decreet basismobiliteit worden opgelegd, namelijk een halte binnen de maximale afstand tussen de 500 en de 750 meter.

Tegelijk bood deze halte een goede oplossing voor de werknemers in de naastgelegen KMO-zone Zwaluwbeek, waar steeds meer bedrijven gevestigd zijn.

Tot slot is er ook de nieuwe gevangenis “Poort van Beveren”, die eerstdaags in gebruik zal genomen worden. Voor zowel het personeel als de bezoekers aan de bewoners in deze gevangenis vormde de halte aan de Kruibeeksesteenweg de dichtstbijzijnde halteplaats van het reguliere busnetwerk, de belbus buiten beschouwing gelaten. 

Het is om al deze redenen dan ook onbegrijpelijk dat deze halte bij de heraanleg van de Krijgsbaan zonder meer werd gesupprimeerd, zogenaamd omwille van plaatsgebrek. 

Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege en de burgemeester, als gemeentelijk vertegenwoordiger bij De Lijn, om bij de openbaar vervoersmaatschappij aan te dringen om de vroegere halteplaats ter hoogte van het kruispunt Krijgsbaan-Kruibeeksesteenweg-Oude Heirbaan zo snel als mogelijk opnieuw te voorzien en volwaardig uit te rusten met halte-infrastructuur.

Tegelijk vragen we om aan te dringen bij De Lijn op een onderzoek naar de mogelijkheden voor een betere aansluiting van het reguliere openbaar vervoersnetwerk met de gevangenis in Beveren.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is