Groen, CD&V en SP-A smeden coalitie van de angst

Op 17 oktober 2018

Op 14 oktober hebben de inwoners van Zwijndrecht en Burcht de politieke kaarten geschud : N-VA wordt met 9 zetels in de gemeenteraad de grootste partij. Groen en CD&V verliezen elk een zetel en SP.A stagneert. Ook Vlaams Belang wint een zetel. U vindt de resultaten hieronder terug.

Het partijbestuur is zeer verheugd over het stemmenaantal van onze partij, onze kandidaten en vooral onze lijsttrekker, met een score van 1309 voorkeurstemmen. Proficiat aan alle kandidaten ! 

Zodra de uitslag bekend was hebben we direct als grootste partij het initiatief genomen en zowel aan Groen als aan CD&V en SP.A een voorstel tot coalitievorming gedaan.

Groen wilde niet in overleg gaan zonder eerst te overleggen met CD&V en SP.A.

Aan CD&V en SP.A hebben we een fair bod gedaan ondanks het grote verschil in behaalde zetels in de gemeenteraad : we hebben hen elk 2 mandaten in het schepencollege aangeboden, zodat de 3 partijen daar dan evenwaardig vertegenwoordigd zouden zijn. Helaas, de angst en afkeer voor onze partij van Groen en vooral SP.A hebben hen in mekaars armen gedwongen, zelfs al moet SP.A in de coalitie met Groen en CD&V het slechts met 1 schepenmandaat stellen en er dus slechter vanaf komt dan bij een  coalitie met N-VA !

Vlaams Belang, dat wel een zetel wint,  heeft ons gecontacteerd, maar alleen al louter rekenkundig is er geen coalitie met hen mogelijk.

N-VA is dus opnieuw naar de oppositiebanken verwezen, hierdoor wordt buiten onze wil om 29,4 % van de bevolking politiek genegeerd. Maar wees gerust, vanuit de oppositie zullen de N-VA-mandatarissen constructief meewerken aan kwalitatieve projecten voor onze gemeente en zullen zij de programmapunten van N-VA alsnog op de politieke agenda plaatsen.

Tot slot nog goed nieuws : Marleen Van Hauteghem werd niet alleen verkozen tot gemeenteraadslid, maar ook tot provincieraadslid, met maar liefst 7.363 stemmen, proficiat Marleen !

Danny Van Hove,  Lijsttrekker         
Bert Verbraeken,  Voorzitter      



                   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is